inny sposób podania kalafiora :-)
makaron ulubiony, 400 g
kalafior mały, 1
ser żółty starty, 4 łyżki
śmietana 18%, 3 łyżki
mleko, 1/3 - 0,5 szkl.
masło, 1 łyżka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, zioła prowansalskie
słonecznik, orzechy
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kalafior podzielić
na różyczki i również ugotować ok. 7-8 min. żeby nie był zbyt miękki. w
garnku roztopić masło z serem, dodać śmietanę, sól, pieprz i pozostałe
przyprawy. Gotować ok. 2-3 min. cały czas mieszając. Jeśli będzie zbyt
gęsty dolać mleko i wymieszać. Na suchej patelni uprażyć słonecznik z
orzechami.
Na talerze wykładać: odcedzony makaron, różyczki kalafiora, polać sosem i posypać orzeszkami ze słonecznikiem. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz