wtorek, 17 czerwca 2014

Cytrynowiec

pysznie orzeźwiający, delikatny placek z mocno wyczuwalnym smakiem cytryny

Biszkopt:
jajka, 5
cukier, 1 szkl.
cukier waniliowy, 1 
mąka ziemniaczana, 5 łyżek
Mąka pszenna, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
masa cytrynowa:
budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru), 1
woda, 1 szkl.
cukier do masy, 1 szkl.
masło, 2 łyżki
cytryna, 2
Masa śmietanowa:
Śmietana kremówka, 3 szkl.
śmietan-fixy, 2
cukier puder, 2 łyżki

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijając dodawać kolejno żółtka. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką). Ciasto przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 30 min. W temp. 170 stopni.
Masa cytrynowa: Zagotować wodę (część zostawić do rozrobienia budyniu) z cukrem, masłem, sokiem i skórką startą z cytryn. Zaciągnąć budyniem rozrobionym w reszcie wody. Gorącą masę wylać na biszkopt, rozprowadzić.
Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami i wyłożyć ją na zimną masę cytrynową. Można udekorować wierzch według upodobań (ja posypałam kolorową posypką) Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz