słodycz banana i kwaskowatość jabłek pod owsianą pierzynką :-) pyszne co nieco na podwieczorek :-)
jabłka, 3 duże
banan, 1 duzy
cukier, 2 - 3 łyżeczki
woda, 3 łyżki
cynamon (opcjonalnie)
rodzynki, duża garść
mąka, 3 łyżki
płatki owsiane, 5 - 6 łyżek
cukier puder, 2 łyżki
zimne masło, 3 łyżki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, włozyć do garnka, dodac
cukier, wodę, rodzynki i cynamon, dusić na średnim ogniu przez kilka
min. aż jabłka lekko zmiękną. W tym czasie zrobić kruszonkę: Wsypać do
miski mąkę, płatki owsiane, cukier puder, dodać zimne masło i wyrobić
wszystko szybko rękami do momentu aż zrobią się "mokre duże okruszki"
:-). Do kokilek włożyć jabłka z rodzynkami, plastry banana i posypac
wszystko kruszonką. Piec w temp. 190-200 stopni 25-30 min. Można jeśc
ciepłe lub przestudzone. Podobno pysznie smakują z lodami, u mnie było
bez lodów i ... nadal czuję ten cudny smak. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz