poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kurczak z pieczarkami i nutką kokosu

pyszny, aromatyczny, niecodzienny smak kurczaka :-)

filet z piersi kurczaka, 2 duże
cebule, 2 małe
ząbki czosnku, 2
starty imbir, 2 łyżeczki
mielone chili, 1/2 łyżeczki
Papryka słodka, 1/2 łyżeczki
pieprz, szczypta
pieczarki, 20 dag
bulion drobiowy, 850 ml
dojrzałe pomidory, 3 średnie
wiórki kokosowe, 2 czubate łyżki
zmielone migdały, 2 łyżki 
Dodatkowo:
papryka (czerwona lub pomarańczowa), 1 szt.
cebula dymka, 3

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i przesmażyć na patelni. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek drobno pokroić, imbir zetrzeć. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, czosnek, imbir z papryką chili ok. 2 min. Następnie dodać pokrojone w grube plastry pieczarki i pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone. Dolać bulion, dodać kurczaka i lekko osolić. Przykryć pokrywką i dusić ok. 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Ok. 20 min przed końcem zdjąć pokrywkę aby bulion mógł trochę odparować. Dodać słodką paprykę, pieprz, wiórki kokosowe i zmielone migdały, wymieszać i dusić jeszcze ok. 2-3 min.
Na osobnej patelni przesmażyć do kruchości pokrojoną dosyć drobno paprykę i dymkę.
Ugotować ryż, wyłożyć na niego sos z kurczakiem i na wierzch wyłożyć paprykę z cebulką. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz