pyszny, aromatyczny, niecodzienny smak kurczaka :-)
filet z piersi kurczaka, 2 duże
cebule, 2 małe
ząbki czosnku, 2
starty imbir, 2 łyżeczki
mielone chili, 1/2 łyżeczki
Papryka słodka, 1/2 łyżeczki
pieprz, szczypta
pieczarki, 20 dag
bulion drobiowy, 850 ml
dojrzałe pomidory, 3 średnie
wiórki kokosowe, 2 czubate łyżki
zmielone migdały, 2 łyżki
Dodatkowo:
papryka (czerwona lub pomarańczowa), 1 szt.
cebula dymka, 3
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i
przesmażyć na patelni. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w
półplasterki, czosnek drobno pokroić, imbir zetrzeć. Na patelni, na
niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, czosnek, imbir z papryką
chili ok. 2 min. Następnie dodać pokrojone w grube plastry pieczarki i
pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone. Dolać
bulion, dodać kurczaka i lekko osolić. Przykryć pokrywką i dusić ok. 1,5
godz. aż mięso będzie miękkie. Ok. 20 min przed końcem zdjąć pokrywkę
aby bulion mógł trochę odparować. Dodać słodką paprykę, pieprz, wiórki
kokosowe i zmielone migdały, wymieszać i dusić jeszcze ok. 2-3 min.
Na osobnej patelni przesmażyć do kruchości pokrojoną dosyć drobno paprykę i dymkę.
Ugotować ryż, wyłożyć na niego sos z kurczakiem i na wierzch wyłożyć paprykę z cebulką. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz