poniedziałek, 16 czerwca 2014

Chlebek bananowy

puszysty, wilgotny, kusząco bananowy placek :-) podobny do keksa, z tą różnicą, że bananowy

masło, 17 dag
cukier puder, 1 szkl.
jajka, 3
mąka, 2 i 1/4 szkl.
soda oczyszczona, 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
aromat waniliowy, kilka kropel
dojrzałe banany, 5

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jedno jajko i trochę mąki, utrzeć.Powtórzyć tą czynność z pozostałymi jajkami, mąką, sodą i proszkiem, ucierać aż masa będzie jednolita. Banany ugnieść widelcem (nie blenderem na "papkę", bo wtedy ciasto wyjdzie zbite i zakalcowate) i dodać do ciasta razem z aromatem. Wymieszać. Można dodać bakalie. Ja dodałam orzechy włoskie i migdały. Piec w blaszce keksowej (moja ma ok. 35cm długości) w temp. 180 stopni ok. godziny (do suchego patyczka). Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz