pyszny, lekki obiad lub podwieczorek mmm uwielbiam truskawki :-)
ryż, 1 szkl.
mleko, 3 szkl.
cukier waniliowy, 1 duży (32g)
truskawki
cukier
mleko do truskawek
Do garnka wsypać ryż, wlać mleko i wsypać cukier
waniliowy. Po zagotowaniu gotować na małym ogniu ok. 20 min. co jakiś
czas mieszając żeby ryż się nie przykleił i nie przypalił. Po 20 min.
garnek z ryżem zawijam w koc i trzymam w cieple ok. 10-15 min. aby
wchłonął mleko do konca i zrobił sie jeszcze bardziej miękki. W
międzyczasie truskawki razem z cukrem (do smaku) nalezy zmiksowac
blenderem. Przelać truskawki do garnka, opcjonalnie dodać dodac trochę
mleka (ja dodałam 3 łyżki) i podgrzać. Na talerz wyłozyć ryż, polać
musem (ciepłym lub zimnym) i ozdobić truskawkami. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz