wtorek, 17 czerwca 2014

Babka ajerkoniakowa

pyszna, puszysta, wilgotna babka z wyczuwalną nutką ajerkoniaku :-)

margaryna, 25 dag
cukier, 1 szkl.
cukier waniliowy, 32 g
olej, 15 łyżek
ajerkoniak, 1 szkl.
woda, 2 łyżki
jajka, 6
mąka krupczatka, 2 i 1/4 szkl.
proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki

Margarynę, olej, ajerkoniak, cukier, cukier waniliowy i wodę gotować na małym ogniu ok. 10 min. Uważać żeby nie wykipiało. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Osobno ubić żółtka, wymieszać je delikatnie z przestudzoną masą ajerkoniakową, mąką, proszkiem do pieczenia i pianą z białek. Wlać ciasto do dużej formy babkowej i piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Babkę polać ulubioną polewą lub tak jak ja rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz