poniedziałek, 16 czerwca 2014

Korzenne ciasteczka dyniowe

to była miłość od pierwszego "gryza" :-) aromatyczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach dyniowe ciasteczka, naprawdę trudno się im oprzeć :-)

puree z dyni, 2 pełne szkl.
masło lub margaryna, 20 dag
cukier, 1,5 - 2 szkl.
cukier waniliowy, 2
jajko, 2
mąka, 6 szkl.
proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
soda oczyszczona, 2 płaskie łyżeczki
cynamon, 2 płaskie łyżeczki
imbir mielony, 2 płaskie łyżeczki
posypka czekoladowa (niekoniecznie), 80 dag
rodzynki, 2 garście
ziarna słonecznika, 2 garście
czekolada, 100 g

Masło lub margarynę utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę, dodać po jajku i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty i powoli dodawać puree z dyni. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Czekoladę drobno pokroić. Do masy maślanej z puree dodawać suchą mieszankę i nadal miksować na najmniejszych obrotach. Dodać czekoladę, posypkę, rodzynki i słonecznik. Wymieszać wszystko łyżką. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wykładać ciasto łyżką. Robić odstępy, bo ciastka rosną i rozlewają się (na jedno ciastko najlepiej kłaść pół łyżki ciasta). Piec w temp. 180 stopni ok. 20 min do lekkiego zrumienienia. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz