środa, 4 czerwca 2014

Francuskie muffinki z farszem grzybowo - cukiniowym

pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach, z ciągnącym się serem grzybowe muffinki :-)

ciasto francuskie mrożone, 500g
cukinia, 1 mała
grzyby leśne, 2 szkl.
cebule, 3 średnie
jajka, 4
śmietana 18%, 36 dag
starty żółty ser, 30 dag
koperek, pęczek
sól, pieprz, do smaku
 
Ciasto rozmrozić, wykrawać kółka i w każdą foremkę od muffinek włożyć krążek ciasta. Włożyć formy do lodówki.
Przygotować farsz: cukinię pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie ok. 10 min. Na drugiej patelni usmażyć na oliwie grzyby i cebulę. Połączyć jajka, śmietanę, 2/3 startego sera, koperek, cukinię, grzyby i cebulę. Starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem (nie żałować :-)).
Porcje farszu nakładać do miseczek z ciasta. Posypać wierzch resztą sera. Piec muffinki w temp. 200 stopni, aż masa się zetnie i wierzch zrumieni (ok. 30 min.)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz