w smaku bardzo podobny do oryginalnego kopca kreta, z podanych
składników można uformować bez problemu kopiec, ja zrobiłam z 1,5 porcji
na prostokątną blachę, zawsze to więcej pyszności dla łasuchów :-)
jajka, 2
cukier, 1,5 szkl.
kakao, 3-4 łyżki
mąka, 3 szkl.
mleko, 1,5 szkl.
olej, 0,5 szkl.
soda, 1,5 łyżki
dżem porzeczkowy, 0,5 słoika
Masa:
Śmietana kremówka, 0,5l
galaretka cytrynowa, 1
czekolada gorzka, 100g
banany, 3
Ciasto: Całe jajka zmiksować z cukrem i kakao. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Wylać masę do okrągłej blachy (śr. 28-30cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni
Masa: Śmietanę ubić na sztywno, galaretkę rozpuścić w 0,5szkl. wody. Ostudzić, Jeszcze rzadką dodać do śmietany (uwaga - galaretka bardzo szybko gęstnieje), wymieszać. Dodać startą czekoladę.
W upieczonym placku wydłubac środek, pokroić wzdłuż banany, skropić sokiem z cytryny, poukładać na dnie ciasta, na to wyłożyć masę, łyżką uformować kopiec i pokruszyć na wierzch ciasto wydłubane ze środka. Schłodzić. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz