piątek, 20 czerwca 2014

Sernik dyniowy

Sernik, to moje ulubione ciasto, a jego dyniowa wersja zniewala swoją delikatnością i puszystością. Smak dyni nie jest wyczuwalny ale nadaje sernikowi oryginalnego aksamitnego i kremowego smaku :-)

Sernik:
puree z dyni, 1,5 szkl.
jajka, 8
kwaśna śmietana, 5 pełnych łyżek
cukier puder, 1,5 szkl.
budyń waniliowy w proszku, 1,5 torebki
twaróg z wiaderka, 75 dag
przyprawa do piernika, 0,5 łyżeczki
aromat waniliowy, kilka kropli
cynamon, 3/4 łyżeczki
spód:
herbatniki, 30 dag
masło rozpuszczone, 15 dag

Przygotować puree z dyni: spory kawałek dyni obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę, zalać w garnku 1 szkl. wody i gotować aż do miękkości dyniowych kostek (ok. 10-15 min.) Następnie odcedzić i zmiksować blenderem. Wystudzić.
Herbatniki rozkruszyć, najlepiej włozyć je do worka i zmiażdżyć wałkiem do ciasta bardzo drobno. Połączyć z roztopionym masłem i wymieszać, aż powstanie "mokry piasek". Masą herbatnikową wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Jajka dobrze zmiksować z cukrem. Nadal ubijając dodawać stopniowo puree z dyni i twaróg. Dodać śmietanę, aromat waniliowy, budyń i przyprawy. Dobrze utrzeć. Masa będzie bardzo rzadka, wylać ją na spód ciasteczkowy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 70-80 min. Następnie wyjąć i wystudzić. Kiedy ciasto jest zimne wstawić do lodówki. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz