coś innego, makowego :-) w sam raz na Wielkanoc :-)
Biszkopt:
jajka, 5 szt.
cukier, 1 szkl.
mąka tortowa, 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 3.4 szkl.
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
woda przegotowana zimna, 5 łyżek
Masa makowa:
gotowa masa makowa z puszki z bakaliami, 1
masło, 10 dag
bakalie (opcjonalnie)
rum
Tortownicę wysmarować cienko tłuszczem i posypać bułką tartą.
Białka ubijać na pianę, gdy już będzie tak sztywna, że nie wypadnie z przewróconej do góry nogami miski, dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Gdy cukier się rozpuści, dodawać po jednym żółtku, ucierać na biały puch. Dodać wodę, wymieszać. Wsypać obie przesiane i zmieszane z proszkiem mąki. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do formy. Piec w temp. 200 stopni ok. 30-35 min. Bezpośrednio po wyjęciu biszkoptu z pieca, upuścić blachę równo na podłogę z wysokości ok. 50cm (to naprawdę działa - biszkopt nie opada :-)). Wystudzić.
Masę z puszki przełożyć do miski, dodać miękkie masło, ucierać do połączenia się składników.
Wyciąć ciasto z wystudzonego biszkoptu, zostawiając 3 cm brzegu i ok. 1cm na dnie. Następnie biszkopt nasączyć rumem.
Pokruszone ciasto dodać do masy makowej, dolać rum i zmiksować. Można dodać bakalie.
Biszkopt wypełnić masą makowo-rumową, ugniatając delikatnie łyżką tak, by wypełnić całą "dziurę" :-). Ciasto polać polewą, lub stopioną czekoladą.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz