poniedziałek, 16 czerwca 2014

Dyniowe muffinki

Nigdy nie używałam dyni do ciast, więc byłam ciekawa ich smaku. Są pyszne, wilgotne, delikatnie korzenne, moje pierwsze "spotkanie" z dynią na słodko :-) polecam

dynia, 30 dag
mąka, 3 szkl.
cukier, 3/4 szkl.
proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
jajka, 2
mleko, 1 szkl.
olej roślinny, 1,3 szkl.
rodzynki, duża garść
cynamon, 1 łyżeczka

Dynię obrać ze skóry, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygnie zmiksować blenderem. Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w kolejnej. Wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pure z dyni i ponownie wymieszać. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 min w temp. 200 stopni. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz