poniedziałek, 9 czerwca 2014

Pierś z kurczaka w krakersach

znudziła mi się pierś z kurczaka w postaci kotletów, więc wymyśliłam tą krakersową, pysznie chrupiącą wersję :-), eksperyment bardzo udany :-)

filet z piersi kurczaka, 1 podwójny
jogurt naturalny, 1 mały
sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, tymianek, oregano, do smaku
czosnek, 2 ząbki
krakersy, 3/4 dużej paczki
 

Filet umyć, osuszyć, pozbyć się błonek, żyłek i innych dziwnych, niepotrzebnych "dodatków" :-), pokroić w dość grube paski, można trochę je rozbić. W misce przygotować marynatę: jogurt połączyć z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (można ewentualnie użyć czosnku granulowanego). Dołożyć mięso i dokładnie wszystko wymieszać, tak aby mięso było dokładnie obtoczone w marynacie. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc ale kilka godzin też wystarczy.
Krakersy wsypać do woreczka i rozdrobnić (są tak kruche, że wystarczy zgnieść je ręką, można wałkiem). Zamarynowane mięso obtoczyć dokładnie w mączce z krakersów i układać na blasze, którą wcześniej polać olejem. Piec w temp. 200 stopni ok. 20-25 min.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub frytkami, koniecznie z jakąś surówką. Moja wersja to ryż, buraczki i gotowana marchewka. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz