piątek, 20 czerwca 2014

Kalafior z kurczakiem w cieście francuskim

szybkie i pyszne "czyszczenie lodówki" :-)

ciasto francuskie, 1 op.
ketchup 
kalafior, pół małego
pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
jajko, 1
śmietana kwaśna, 3 łyżki
sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
ser, kawałek

Kalafiora ugotować al dente. Pierś umyć, oczyścić, pokroic w dosyć drobną kostkę. Przyprawić sola i pieprzem, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Jajko zmiksować blenderem ze śmietaną i przyprawami. Ser zetrzec na drobnych oczkach.
Kokilki wysmarować tłuszczem, ciasto podzielić na 6 kwadratów, wyłożyć nim kokilki. Lekko posmarować ketchupem, wyłożyć kalafior i pierś z kurczaka, zalać zalewą jajeczno-śmietanową. Wierzch posypać startym serem. Piec w temp. 200 stopni ok. 25-30 min. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz