niedziela, 22 czerwca 2014

Mus z kaszy manny z brzoskwianiami i galaretką

niskokaloryczny, orzeźwiający, kolorowy deser. tani i łatwy w przygotowaniu :-)

mleko, 1,5 szkl.
kasza manna, 4 czubate łyżki
cukier, 2 łyżki
sól, szczypta
aromat waniliowy, kilka kropli
białka`, 2
ajerkoniak (niekoniecznie), 3-4 łyżki
brzoskwinie z puszki, 4 połówki
galaretka, 1

Galaretkę rozpuścić w 5 szkl. wrzątku. Wystudzić i pokroić w kostkę. Mleko z cukrem i aromatem waniliowym zagotować. Powoli wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Gotowac na małym ogniu kilka minut, aż kaszka zgestnieje. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Przestudzoną kaszkę utrzeć kilka minut mikserem z ajerkoniakiem na gładką masę. Dodać ubite białek i wymieszać wszystko delikatnie, najlepiej łyżką. Brzoskwinie pokroić w kostkę i razem z kostkami galaretki dodać do musu. Delikatnie wymieszać i przełożyć do pucharków lub szklanek. Schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Można posypać startą czekoladą, posypką lub udekorowac bitą śmietana w wersji na bogato ;-) Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz