poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kotlety z kaszy gryczanej


pyszne, tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu :-)




kasza gryczana, 1 szkl. lub 2 woreczki
twaróg, 25 dag
jajka, 3
masło, 1 łyżka
Posiekana natka pietruszki, 3 łyżki
Bułka tarta
sól, pieprz
 
Kaszę wsypać do garnka, wlać pół litra wrzącej wody, dodać łyżkę masła i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę (można też ugotować 2 torebki kaszy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i później dodać masło).
Ostudzoną kaszę rozgnieść widelcem razem z twarogiem, dodać jajka, natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić jednolitą masę i uformować z niej okrągłe kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na patelni dosyć długo z każdej strony na złocisty kolor. Moja rada: nie odwracać zbyt szybko kotletów na drugą stroną, muszą się naprawdę podpiec żeby się nie rozlatywały.
Najlepiej smakują z sosem, ja podałam z grzybowym i surówką. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz