niedziela, 22 czerwca 2014

Bajaderka

rewelacyjny sposób na recykling nieudanego albo długo zalegającego po świętach ciasta :-)

ciasto (może być zakalec), ok. 1 kg
herbatniki, ok. 25 dag
mleko, 10 - 15 łyżek (zalezy jakie suche jest ciasto)
cukier, ok. 5 łyżek
cukier waniliowy, 1
kakao gorzkie, 2 łyżki
kwaskowaty dżem (u mnie porzeczkowy), 25 - 30 dag 
rum, 3 łyżki
rodzynki, płatki migdałów, orzechy włoskie
polewa kakaowa:
woda, 6 łyżek
cukier do polewy, 7 łyżek
kakao, 3 lyżki

Ciasto i część herbatników pokruszyć. Można zostawić trochę większych kawałków, żeby uzyskać ciekawszy efekt. Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Do pokruszonego ciasta dać pozostałe składniki, wlać masę kakaową i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta masa. Na dnie blachy (25 x 30cm) ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę i dokładnie wyrównać powierzchnię. Przygotować polewę kakaową: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu i zagotować. Gotować kilka minut, aż nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić i polać ciasto. Blachę z ciastem włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego :-) 

 P.s. Przepis pochodzi z blogu Mirabelki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz