poniedziałek, 16 czerwca 2014

Makaron z kalafiorem w sosie serowo - śmietanowym

inny sposób podania kalafiora :-)

makaron ulubiony, 400 g
kalafior mały, 1
ser żółty starty, 4 łyżki
śmietana 18%, 3 łyżki
mleko, 1/3 - 0,5 szkl.
masło, 1 łyżka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, zioła prowansalskie
słonecznik, orzechy
 
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kalafior podzielić na różyczki i również ugotować ok. 7-8 min. żeby nie był zbyt miękki. w garnku roztopić masło z serem, dodać śmietanę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Gotować ok. 2-3 min. cały czas mieszając. Jeśli będzie zbyt gęsty dolać mleko i wymieszać. Na suchej patelni uprażyć słonecznik z orzechami.
Na talerze wykładać: odcedzony makaron, różyczki kalafiora, polać sosem i posypać orzeszkami ze słonecznikiem. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz