wtorek, 17 czerwca 2014

Czekoladowa Świnka Peppa

Smaczna odmiana znanego Shreka :-)

Ciasto czekoladowe:
czekolada gorzka, 200 g
masło, 200 g
mąka, 1 1/4 szkl.
cukier, 1,5 szkl.
cukier waniliowy, 1
jajka, 5
proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
MASA BUDYNIOWA:
Pysio jagodowy, 900 ml
budynie malinowe bez cukru, 3
Masa śmietankowa:
galaretka różowa (Rubinowa Wodzisław), 1
cukier puder, 1/2 szkl.
śmietana kremówka 36%, 1 litr
delicje z galaretką malinową, 3 opakowania

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać masę czekoladową i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do dużej prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem i upiec do tzw. suchego patyczka w temp. 180 stopni ok. 30-40 min. Ostudzić.
Z soku jagodowego odlać ok. 2/3 szkl., resztę zagotować. W odlanym soku rozpuścić budyń. Wlać do wrzącego soku i mieszać do maksymalnego zgęstnienia. Wylać na przestudzone ciasto czekoladowe. Schłodzić. Na warstwie budyniowej ułożyć delicje, czekoladą do góry.
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szkl. wody, wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, połączyć z tężejącą galaretką i dobrze wymieszać. Wylać na delicje i schłodzić min. 2 godz.
Smacznego :-) P.S. Przepis pochodzi z blogu czerwień i błękit



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz