niedziela, 1 czerwca 2014

Czekoladowe krówki

wspaniały smak i zapach czekolady, aksamitne, rozpływające się w ustach
  
czekolada gorzka, 500g 
masło, 75g 
mleko skondensowane słodzone (z puszki), 400g 
laska wanilii 
olejek waniliowy

Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o dł. ok. 20cm
Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do rondla, dodać masło i mleko skondensowane. Podgrzewać na mały ogniu, cały czas mieszając aż czekolada i masło się roztopią tworząc gładką masę. Nie dopuścić do wrzenia.
Zdjąć z ognia, dolać olejek i dodać środek zeskrobany z laski wanilii, wymieszać, następnie kilka minut ucierać masę aż zgęstnieje. Przelać do przygotowanej formy, wystudzic i chłodzić w lodówce aż stwardnieje (u mnie trwało to całą noc)
Przełożyć na deskę i pokroić na kawałki
Gotowe krówki można przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu przez miesiąc. Nie należy zamrażać.
Uwaga! Aby ułatwić sobie wyciągnięcie zgęstniałej masy na deskę, formę nalezy wyłożyć folią spożywczą
Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz