wspaniały smak i zapach czekolady, aksamitne, rozpływające się w ustach
czekolada gorzka, 500g
masło, 75g
mleko skondensowane słodzone (z puszki), 400g
laska wanilii
olejek waniliowy
Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o dł. ok. 20cm
Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do rondla, dodać masło i
mleko skondensowane. Podgrzewać na mały ogniu, cały czas mieszając aż
czekolada i masło się roztopią tworząc gładką masę. Nie dopuścić do
wrzenia.
Zdjąć z ognia, dolać olejek i dodać środek zeskrobany z laski
wanilii, wymieszać, następnie kilka minut ucierać masę aż zgęstnieje.
Przelać do przygotowanej formy, wystudzic i chłodzić w lodówce aż
stwardnieje (u mnie trwało to całą noc)
Przełożyć na deskę i pokroić na kawałki
Gotowe krówki można przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu przez miesiąc. Nie należy zamrażać.
Uwaga! Aby ułatwić sobie wyciągnięcie zgęstniałej masy na deskę, formę nalezy wyłożyć folią spożywczą
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz