środa, 18 czerwca 2014

Jabłecznik kakaowy z budyniem

kolejna, pysznie kakaowa odsłona jabłecznika :-)

Ciasto:
mąka, 4 szkl.
cukier, 1 szkl.
kakao, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
żółtka, 4
margaryna, 25 dag
masło, 10 dag
Nadzienie:
jabłka, ok. 1 kg
cukier do nadzienia, 1/4 szkl.
cynamon, ok. 0,5 łyżeczki
budyń waniliowy, 2
mleko, 750 ml
kasza manna, 3 łyżki
 
Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 część włożyć do zamrażalnika, resztą ciasta wyłożyć blachę (25x30cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w dosyć drobną kostkę, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Zagotować 500ml mleka z cukrem (ilość podana na opakowaniu), w250 ml rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń.
Na schłodzone ciasto wysypać kaszę manną, wyłożyć jabłka i przykryć je gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta. Piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Smacznego :-)

P.S. Przepis pochodzi z blogu Galaretka w czekoladzie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz