niedziela, 22 czerwca 2014

Sernik śliwka w czekoladzie

Jako odwieczny sernikożerca nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała tego przepisu, a że trafiła sie okazja, upiekłam go zamiast tortu dla solenizantki uwielbiającej śliwki w czekoladzie :-). Smakuje rewelacyjnie, sernik delikatny puszysty ... polecam gorąco :-)

spód:
Śliwki w czekoladzie, 30 dag
masło, 10 dag
jajko, 1
mąka, 10 dag
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
Masa serowa:
twaróg z wiaderka, 75 dag
cukier puder, 3/4 szkl.
jajka, 4
mleko, 3/4 szkl.
masło do masy, 15 dag
budyń w proszku ( u mnie śmietankowy), 0,5 paczki
aromat śmietankowy
Polewa:
śmietanka 30 lub 36%, 5 łyżek
czekolada biała, 20 dag
śliwki w czek., 10 dag

Spód: Cukierki i masło włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować blenderem na puree. Dodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 min. w temp. 190 stopni.
Masa serowa: Ser przełożyć do dużej miski i dokładnie zmiksować.Cały czas miksując dodawać kolejno miękkie masło, żółtka, cukier, aromat, mleko oraz budyń.Gdy masa będzie już jednolita, w osobnym naczyniu dokładnie ubić pianę z białek, którą później należy dodać do miski z masa serową. Delikatnie wymieszać. Przelać masę na podpieczony spód, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika (ważne, aby zrobić to od razu, więc nie zapomnijmy wcześniej go włączyć). Piec w temp. 170-180 stopni ok. 1 godz. ( u mnie 1,5 godz, zależy od piekarnika). Sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa: Czekoladę i śmietankę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.Pokrojonymi cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz