uwielbiam śliwki w czekoladzie, a czeko-śliwka po prostu rozpływa się w 
ustach :-) można używac jej do naleśników, placuszków, przekładania 
ciast lub zjeśc ze świezym pieczywem :-) 
cukier, 3 szkl.
cukier waniliowy, 1
kakao (najlepiej z wiatrakiem), 10 dag
Śliwki umyć, usunąc pestki, pokroic na ćwiartki i zmielić w maszynce na 
drobnych oczkach. Przelać do garnka, wsypać cukier, wymieszac i smażyć 
na małym ogniu ok. 2,5 godz. (co jakis czas mieszając aby masa się nie 
przypaliła i nie przywarła do dna), aż masa zacznie gęstnieć. Po tym 
czasie dodać cukier waniliowy i kakao, wymieszać i smażyć jeszcze ok. 10
 min. Gorące przekładać do słoików. 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz