poniedziałek, 16 czerwca 2014

Dżem dyniowo - pomarańczowy

przygody z dynią ciąg dalszy :-) oryginalny, słodki, aromatyczny dżem z dyni i pomarańczy

dynia, 2kg
cukier, 50 - 75 dag
Pomarańcze, 3 duże
sok z 1 cytryny
cynamon, 1 łyżeczka
imbir mielony, 1 łyżeczka

Dynię obrać, pokroić w kostkę i gotować z 1/4 szkl. wody i cukrem ok. 15 min. Wycisnąć sok z cytryny i wlać do gotującej się dyni, dodać rzyprawy i wymieszać.. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, natomiast z połowy drugiej obrać cienko skórkę i pokroić ją drobno. Do małego garnka przełożyć ok. 0,5 szkl. musu z dyni i dodać do niego pokrojoną skórkę pomarańczy, dusić na malutki ogniu ok. 20 min. co chwilę mieszając. Zmiksować blenderem masę ze skórką, przełożyć do musu dyniowego. Trzy pomarańcze obrać ze skórki i białej błonki (w miarę możliwości oczywiście :-)), pokroić drobno i dodać do musu dyniowego, wymieszać. Gotować ok. 20-30 min. Zmiksować całość blenderem, przełożyć gorące do słoików. Przechowywać lub zjeść :-) Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz