poniedziałek, 16 czerwca 2014

Popękane ciasteczka czekoladowe

słodkie, mega czekoladowe i miękkie w środku ciasteczka

gorzka czekolada, 200g
masło, 110g
jajka, 3 duże
cukier, 2/3 szkl.
aromat rumowy, kilka kropli
proszek do pieczenia, pół łyżeczki
mąka, 1 i 2/3 szkl.
sól, szczypta
cukier puder, do obtoczenia

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i odstawić, aby masa lekko przestygła.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masę czekoladową i aromat rumowy, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać dokładnie. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godz. lub całą noc (ja wstawiłam na całą noc) - ciasto powinno bardzo mocno zgęstnieć.
Cukier puder wysypać na talerz. Ze schłodzonej masy odrywać łyżeczką kawałki i formować dłonią kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na posmarowaną tłuszczem blasze. Piec w temp. 170 stopni ok. 10 min. Ciasteczka po wyjęciu z pieca będą miękkie, dlatego należy odczekać kilka min. zanim zacznie się je zdejmować z blachy. Zbyt długo pieczone ciastka robią się twarde.

Przepis zaczerpnięty z blogu Mirabelki. Gorąco polecam :-) Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz