słodkie, mega czekoladowe i miękkie w środku ciasteczka
gorzka czekolada, 200g
masło, 110g
jajka, 3 duże
cukier, 2/3 szkl.
aromat rumowy, kilka kropli
proszek do pieczenia, pół łyżeczki
mąka, 1 i 2/3 szkl.
sól, szczypta
cukier puder, do obtoczenia
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i odstawić, aby masa lekko przestygła.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masę czekoladową i
aromat rumowy, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i solą, wymieszać dokładnie. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3
godz. lub całą noc (ja wstawiłam na całą noc) - ciasto powinno bardzo
mocno zgęstnieć.
Cukier puder wysypać na talerz. Ze schłodzonej masy odrywać
łyżeczką kawałki i formować dłonią kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na posmarowaną tłuszczem blasze.
Piec w temp. 170 stopni ok. 10 min. Ciasteczka po wyjęciu z pieca będą
miękkie, dlatego należy odczekać kilka min. zanim zacznie się je
zdejmować z blachy. Zbyt długo pieczone ciastka robią się twarde.
Przepis zaczerpnięty z blogu Mirabelki. Gorąco polecam :-) Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz