inny sposób na podanie kaszy gryczanej :-)
kasza gryczana, 40 dag
ser pleśniowy, 20 dag
ser feta, 20 dag
pieczarki, 40 dag
jajka, 4
zioła prowansalskie
sól, pieprz, koperek lub pietruszka
orzechy ziemne (opcjonalnie), 2 duże garście
  
Kaszę ugotować według opisu na kartoniku, lekko 
przestudzić. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle. 
Ser feta i pleśniowy pokroić w kostkę. Orzeszki obrać i również lekko 
pokroić. Kaszę przełożyć do miski, dodać sery i pieczarki. Wbić jajka i 
wszystko wymieszać łyżką. Powstałą masę przyprawić solą (należy uważać z
 solą, ponieważ ser feta jest już słony), pieprzem oraz ziołami i 
pietruszką, bądź koperkiem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, obsypać bułką tartą, 
przełożyć do niego kaszę i wyrównać wierzch. Zapiekankę należy piec w 
temp. 200 stopni ok. 45 min. Można spożywać na ciepło lub zimno. Podałam
 ją z sosem grzybowym. Smacznego :-)
       
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz