niedziela, 22 czerwca 2014

Kurczak w sosie pomidorow - orzechowym

oryginalny, kremowy smak sosu, z delikatnie wyczuwalnym posmakiem orzechów :-)

pierś z kurczaka, 1 podwójna
pomidory w puszce, 1 puszka
cebula, 1 średnia lub 0,5 dużej
czosnek, 1-2 ząbki
bulion warzywny, 0,5 szkl.
musztarda, 1 łyżeczka
masło orzechowe, 1 czubata łyżka
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
natka pietruszki

Mięso kroimy w dosyć drobną kostkę, smażymy na oleju, przyprawiając solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem, przekładamy do garnka, dodajemy pomidory z puszki, musztardę, bulion, masło orzechowe, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min, dosyć często mieszając. Gdy sos zrobi się gęsty, wkładamy usmażone mięso i gotujemy jeszcze 2-3 min. Podajemy z ryżem, można posypać pietruszką. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz