poniedziałek, 9 czerwca 2014

Kakaowo - bakaliowy salceson

słodki smak dzieciństwa, tanio, szybko, pysznie :-)

margaryna, 25 dag
mleko, 1 szkl.
cukier, 0,5 szkl.
kakao, 3 łyżki
żelatyna, 2 łyżki
orzechy
rodzynki
migdały
ananas kandyzowany
herbatniki, 3 paczki
 

Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. zimnego mleka, odstawić żeby napęczniała. Margarynę, 0,5 szkl. mleka, cukier i kakao zagotować. Dodać pokruszone herbatniki i bakalie, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Gdy masa wystygnie, dodać żelatynę, wymieszać.
Z plastikowej, okrągłej butelki (1,5 l - ja używam butelki po mineralnej wodzie Ostromecko) odciąć czubek. Gdy masa zacznie gęstnieć, przełożyć ją do butelki. Wstawić do lodówki na ok. 15 min, a później do zamrażarki na 1,5 - 2 godz. Po tym czasie rozciąć butelkę, rozkroić "salceson" i degustować :-) Smacznego Jesli coś uda się uchować, przechowywać w lodówce :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz