poniedziałek, 2 czerwca 2014

Hawajskie muffinki ananasowo-bananowe

pyszne, wilgotne, proste w przygotowaniu, bardzo szybko znikają z talerza :-)

mąka, 1,5 szkl.
cukier, 2/3 szkl.
jajko, 1
mleko, 100 ml
syrop ananasowy ( z puszki po ananasach), 80 ml
olej, 0,5 szkl.
płatki owsiane, 0,5 szkl.
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona, 3/4 łyżeczki
ananasy z puszki, pokrojone na kawałki, 25 dag
banan, pokrojony w kosteczkę, 1 duży

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Wymieszać wszystko razem delikatnie łyżką, do połączenia składników, wmieszać owoce.
Formę do muffinek wyłożyć ciastem do wysokości 3/4, można posypać kokosem lub płatkami migdałów i posypać cukrem.
Piec ok. 25 min. w temp. 200 stopni
Gotowe muffinki można polać polewą (ja rozrobiłam cukier puder z syropem ananasowym). Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz