środa, 4 czerwca 2014

Zupa klopsowa

inna, pyszna odmiana klopsów mielonych :-)

mięso mielone, 30 dag
cebula, 1 szt. (mała)
sól, szczypta
pieprz, (ile kto lubi)
majeranek, (duża szczypta)
jajko + żółtko, 1+1
trochę wody
trochę bułki tartej
liście laurowe, kilka listków
ziele angielskie, kilka kuleczek
ziemniaki, ok. 10 szt.
śmietanka słodka, 1/4 szkl.
koperek 

Mięso mielone wymieszac dokładnie z jajkiem, wodą, bułką tartą, pokrojoną w drobną kostką cebuli, pieprzem, solą, majerankiem. Formowac małe klopsiki
W garnku zagotować wodę z solą, pieprzem (opcjonalnie warzywkiem lub vegetą), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru wkładac delikatnie klopsiki. Gotowac na małym ogniu ok. 20 min. Trochę mąki (ok. 3 łyżeczek) rozmieszac blenderem z wodą (ok. 6 łyżek), dodać powoli do wrzącej zupy, wymieszać, zagotować. Żółtko roztrzepać ze śmietanką, powoli dolać do zupy. Zagotować (ale nie gotować). Wyłączyć.
W międzyczasie ugotowac ziemniaki pokrojone w ćwiartki
Na talerz wyłożyć ziemniaki, zalać zupą z klopsikami, posypać koperkiem. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz