środa, 4 czerwca 2014

Placki ryżowo - jabłkowe w pysznym sosie jogurtowym

... smak lata ... :-)

ryż, 2 torebki
mąka, 2,5 szkl.
proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
cukier waniliowy, 2
jajka, 4
jogurt naturalny, 400 g + 400g do sosu
mleko, 0,5 szkl.
jabłka, 2 srednie
cukier puder, 4 łyżeczki
cukier, 0,5 szkl.
 
Ryż ugotowac w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodac stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wlać jogurt, dodać pokrojone w cienkie paski jabłka, wsypać przestudzony ryż i delikatnie wymieszać.
Smażyć placki na polanej olejem patelni (jeden placek, to jedna łyżka ciasta), po kilka min. z obu stron, aż będą złociste.
W międzyczasie przygotować sos: jogurt (ja uzyłam naturalny Danona) wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, mozna dodać odrobinę soku z cytryny, wstawić do lodówki na czas smażenia placków.
Usmażone placki ułożyć na talerzu, polać schłodzonym sosem i posypać pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz