środa, 4 czerwca 2014

Wytrawne muffinki z suszonymi pomidorami

muffinki w innym wydaniu, równie pysznym jak na słodko :-)

pomidory suszone, 6 szt.
salami (ja użyłam w ziołach prowansalskich), 5 dag
mąka, 1,5 szkl.
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
starty ser, 5 dag
sól, pieprz, papryka ostra, do smaku
mleko, 1 szkl.
jajko, 1
oliwa z oliwek, 0,5 szkl.
 
Pomidory i salami drobno pokroić, ser zetrzeć.
Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, pieprz, paprykę i sól. Osobno mleko z jajkiem i oliwą energicznie wymieszać, dodać do mąki. Do ciasta włożyć pomidory i salami. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Włożyć ciasto do foremek na muffinki. Piec w temp. 200 stopni ok. 20 min., aż muffinki zaczną pękać na powierzchni i ładnie się zrumienią.
Podawać letnie lub wystudzone, smacznego :-)
Źródło - książka "Przekąski, kanapeczki, zimny bufet" Barbara Rias-Bucher, lekko przeze mnie zmodyfikowane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz