Pysznie czekoladowe, ciężkie, wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny ale nadaje ciastu tą wyjątkową wilgotnośc :-)
gorzka czekolada, 25 dag
jajka, 3
cukier, 20 dag
cukier waniliowy, 1
olej, 100 ml
mielone migdały, 5 dag
mąka, 10 dag
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona, 1/4 łyżeczki
Burak, 25 dag
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić,
żeby trochę przestygła. W tym czasie jajka ubić z cukrem i cukrem
waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, wlewać po trochę oleju.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i mielonymi migdałami.
Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać stopioną czekoladę i
ponownie wymieszać. Obranego buraka (1 średni) zetrzeć na tarce o
drobnych oczkach, odcisnąć, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm natrzeć tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez
50-60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzić
ostrożnie, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Można podawać z ubitą
kremówką z cukrem pudrem. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz