niedziela, 22 czerwca 2014

Crumble owsiane z jabłkami i bananem

słodycz banana i kwaskowatość jabłek pod owsianą pierzynką :-) pyszne co nieco na podwieczorek :-)

jabłka, 3 duże
banan, 1 duzy
cukier, 2 - 3 łyżeczki
woda, 3 łyżki
cynamon (opcjonalnie)
rodzynki, duża garść
mąka, 3 łyżki
płatki owsiane, 5 - 6 łyżek
cukier puder, 2 łyżki
zimne masło, 3 łyżki

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, włozyć do garnka, dodac cukier, wodę, rodzynki i cynamon, dusić na średnim ogniu przez kilka min. aż jabłka lekko zmiękną. W tym czasie zrobić kruszonkę: Wsypać do miski mąkę, płatki owsiane, cukier puder, dodać zimne masło i wyrobić wszystko szybko rękami do momentu aż zrobią się "mokre duże okruszki" :-). Do kokilek włożyć jabłka z rodzynkami, plastry banana i posypac wszystko kruszonką. Piec w temp. 190-200 stopni 25-30 min. Można jeśc ciepłe lub przestudzone. Podobno pysznie smakują z lodami, u mnie było bez lodów i ... nadal czuję ten cudny smak. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz