niedziela, 22 czerwca 2014

Kruche ciastka z masłem orzechowym

kruche, aromatyczne ciastka z posmakiem orzechowym. chrupanie uzależnia :-). z tych proporcji wyszło ok. 60 ciastek

masło, 20 dag
cukier, 1 i 1/3 szkl.
jajko, 2
cukier waniliowy, 1
sól, szczypta
masło orzechowe, 2 szkl.
soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
mąka, 3 i 1/3 szkl.

Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Następnie dodać masło orzechowe i resztę składników, wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do powstania gładkiej masy. Z powstałego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgniatać za pomocą widelca. Tak powstałe ciasteczka wykładać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 12 - 15 minut w 180 st. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz