środa, 4 czerwca 2014

Śliwkowiec z czekoladą i budyniem

skoro śliwek mamy w bród ... oto jedna z propozycji ich wykorzystania, pyszna ... :-) Podane proporcje są na dużą blachę, dla łasuchów :-)

kasia, 1,5 kostki
jajka, 6
cukier, 1,5 szkl.
Mąka pszenna, 1,5 szkl.
mąka ziemniaczana 1,5 szkl.
proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
śliwki, 0,5 kg
budyń (na 3/4 l) (ja użyłam krówkowego), 2
mleko, 1 l
czekolada (ja użyłam gorzkiej), 100 g
 
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki
Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Powoli dodawać mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i dokładnie wymieszać łyżką.
Na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wyłożyć połowę ciasta. Na to poukładać połówki śliwek skórką na dół, dosyć gęsto. Między śliwki wkładać kostki czekolady. Owoce zalać gorącym budyniem (ugotowanym w 1l mleka). Na wierzch rozsmarować drugą połowę ciasta. Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. Po ostudzeniu polać ulubioną polewą. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz