poniedziałek, 9 czerwca 2014

Musli

pyszne, zdrowe, syte :-)

płatki owsiane, 500g
mieszanka orzechów (laskowych, włoskich, brazylijskich, migdałów), 30 dag
mieszanka nasion (słonecznik, sezam, dynia, wiórki kokosowe), 10 dag
cynamon, 1 łyżeczka
suszone owoce (śliwki, gruszki, jabłka, morele), 20 dag
płatki kukurydziane, duża garść
oliwa z oliwek, 5 łyżek
syrop klonowy lub miód płynny, 8-10 łyżek

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blachę lekko skropioną oliwą wysypać płatki owsiane, cynamon, mieszankę ziaren. Skropić oliwą i miodem lub syropem klonowym. Dokładnie wymieszać. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 min. Co 5 min. wyjmować musli, przemieszać składniki, a następnie za pomocą drewnianej łyżki równomiernie rozprowadzić na blasze, po czym wkładać z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia musli, grubo posiekać orzechy i suszone owoce. Kiedy musli będą złociste, wyjąć je z pieca, przełożyć do miski, wystudzić. Dodać pokrojone owoce i orzechy oraz płatki kukurydziane, wymieszać. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Mnie najlepiej smakują z jogurtem, dobre są też z mlekiem. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz