poniedziałek, 16 czerwca 2014

Czekoladowe ciasto z cukinią

mega czekoladowe :-) miękkie, sprężyste, choć wygląda na zakalec, zakalcem nie jest. cukinia nie jest wyczuwalna ale nadaje dużej wilgotności ciastu.

Miękkie masło, 115g
olej, 0,5 szkl.
cukier, 1 szkl.
cukier waniliowy, 1
soda oczyszczona, 1 łyżeczka
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
sól, szczypta
jajka, 2 duże
jogurt naturalny, 0,5 szkl.
Mąka pszenna, 2 niecałe szkl.
kakao (najlepiej z wiatrakiem), 3 pełne łyżki
cukinia starta na tarce o dużych oczkach, 2 szkl. (ok. 34 dag)
gorzka czekolada, 6 dag
Polewa czekoladowa:
czekolada gorzka, 10dag
masło, 4 dag

Masło utrzeć na puch, dodawać powoli olej, miksować. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować. Dodać kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Następnie dodawać mąkę na zmianę z jogurtem, wymieszać. Na koniec dodać startą cukinię i pokrojoną na kawałki czekoladę, wymieszać wszystko łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą (ja użyłam blachę 33cmx22cm). Piec ok. 35-40 min. w temp. 160 stopni do tzw. suchego patyczka. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Posmarować placek. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz