poniedziałek, 16 czerwca 2014

Zupa - krem z cukinii

aromatyczna, ekspresowa, pysznie rozgrzewająca zupa w sam raz na jesienne dni :-)

cukinia, 40 dag
cebula, 1
czosnek, 1 ząbek
bulion, 0,5l
sól, pieprz

Cukinię umyj, pokrój w drobne paski, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę, następnie dodaj roztarty czosnek, wymieszaj i dodaj cukinię, dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż na dużym ogniu ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając. Następnie całość przełóż do gotującego się bulionu i gotuj ok. 20 min.
Zupę zmiksuj blenderem, aż uzyskasz jednolity krem.
Moja propozycja podania z pieczoną bagietką z masłem czosnkowym. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz