niedziela, 22 czerwca 2014

Pancakes cytrynowe z makiem

orzeźwiające, mocno cytrynowe placuszki ze strzelającymi między zębami ziarenkami maku :-), bardzo sycące

Mąka pszenna, 1 szkl.
mak, 3 - 4 łyżki
cukier, 3 łyżki
sól, szczypta
skórka z cytryny, 2 łyżeczki
jajka, 5
jogurt grecki, 1 szkl.
masło stopione, 5 łyżek
olej, 1 łyżka
sok z 0,5 cytryny
mleko, 1/4 szkl.

W misce połączyć suche składniki - mąkę, cukier, mak, skórkę z cytryny. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre - żółtka, jogurt, mleko, stopione masło, olej i sok z cytryny. W międzyczasie białka wraz z solą ubić mikserem na dość sztywną pianę. Do suchych składników wlać mokre, dokładnie wymieszać, a potem porcjami dodawać pianę z białek delikatnie mieszając, by połączyła się z ciastem. Placuszki smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie jogurt grecki z dodatkiem soku z cytryny i cukrem pudrem. Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz