środa, 18 czerwca 2014

Ryż z truskawkami

pyszny, lekki obiad lub podwieczorek mmm uwielbiam truskawki :-)

ryż, 1 szkl.
mleko, 3 szkl.
cukier waniliowy, 1 duży (32g)
truskawki
cukier
mleko do truskawek

Do garnka wsypać ryż, wlać mleko i wsypać cukier waniliowy. Po zagotowaniu gotować na małym ogniu ok. 20 min. co jakiś czas mieszając żeby ryż się nie przykleił i nie przypalił. Po 20 min. garnek z ryżem zawijam w koc i trzymam w cieple ok. 10-15 min. aby wchłonął mleko do konca i zrobił sie jeszcze bardziej miękki. W międzyczasie truskawki razem z cukrem (do smaku) nalezy zmiksowac blenderem. Przelać truskawki do garnka, opcjonalnie dodać dodac trochę mleka (ja dodałam 3 łyżki) i podgrzać. Na talerz wyłozyć ryż, polać musem (ciepłym lub zimnym) i ozdobić truskawkami. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz